Saturday, November 17, 2012

Berkhatan...

Assalamualaikum!!!

Cuti sekolah is here and masa cuti sekolah ni antara aktivit yang kalau dulu dulu macam ngeri je nak lalui adalah berkhatan. Katanya kalau dulu dulu punya sunat kena rendam dalam air sungai dari subuh sampai ke siang nak bagi anu kebas. Pastu tok mudim lak dibayangkan bermisai lentik tengah asah parang kontot nak guna buat potong anu tu nanti. Masa awal 90an dah guna doktor spital dah, dah ada ubat bius orang kata tak sakit macam kena gigit semut je. Semua tu dusta belaka ingat lagi masa kena potong memang tak sakit sebab masa bius tu dah sakit yang amat rasa nak terajang je orang yang tengah biuskan tu. Sekarang ni sunat macam senang aje, macam kelip mata dah siap. Pastu takde la payah nak kena jalan kangkang kangkang sebab anu nye dah kena balut cantik. So mereka mereka zaman kini tak merasa ngilunya tergesek ngan kain pelekat.
Yang pegang bunga manggar tu adalah my apak aka atok kepada budak baju kuning yang tengah diusha olehnya.
Kalau masa aku dulu berkhatan di-organize-kan oleh family tapi sekarang ni sunat beramai ramai macam anak buah aku ni, PIBG sekolah dia yang anjurkan melibatkan peserta yang ramai sampai 34 orang gamaknya. Anak buah aku ada 2 orang joined yaitu yang pakai baju kaler kuning tu; sorang darjah 4 sorang darjah 3 rasanya. Memori aku dulu malam sebelum khatan buat makan makan meriah kat rumah ingat lagi malam tu dapat makan ikan bawal masak kicap memang sedap, bebudak sekarang lagi maju diorang dapat KFC untuk breakfast.
Wajah wajah ceria sebelum dikhatan mengadap KFC

My Dad memang professional dalam mengupas durian, muka siap macam
COOL aje
untuk majlis berkhatan beramai ramai kat Desa Coalfield ni apak telah menjadi penyumbang buah durian untuk tetamu tetamu yang ada kat kawasan kejadian. Jenuh jugak la nak ngopeknya nak jamu kat orang, ingatkan aku dah terer kopek durian rupanya tak cukup terer lagi bila kena bukak secara laju dan banyak. Nasib baik la jugak ada yang terbukak and mana yang tak terbukak tu terus aku fitnah durian tu degil n tak berapa nak masak atau mangkor. hahaha.. memula ingatkan macam sambutan tak berapa nak hangat sebab hidang durian sebagai breakfast rupanya sambutan adalah sangat menggalakkan sampai habis jugakla sebonet buah durian yang bapak aku bawak dari kampung tu habis. Maybe sebab durian tu durian kampung so lain sikit and most importantly it is FREE...hahaha siapa yang mau menolak rezeki kan. Siap mana yang aku tak sukses untuk bukak tu ada makcik yang bungkus bawak balik. So disini aku nak mengewish kepada makcik tersebut semoga berjaya membukanya.(",).
Kena pancut ngan air sekarang ni dah macam acara wajib kan kalau ada khatan berkhatan dan sunat menyunat ni. Dah jadi macam SOP lak setiap kali ada upacara khatan mesti ada segmen mandi air macam ni. Memang nampak bebudak tu macam sangat seronok, tapi ok la untuk membuatkan mereka lupa keperitan dan kepedihan yang akan dilalui oleh mereka selepas itu. Muahaahaha...Dalam Gambar tu mana budak baju kaler kuning yang tengah pose semacam tu yang tu lah anak buah aku.
Berarak sudah, berkompang dipalu sudah, makan sudah mandi air semburan sudah so now adalah kemuncak aktiviti, hahaha sorang demi sorang akan dimasukkan kedalam bilik kat bawah ni untuk bersunat lak. Dengar ceritanya ada aje yang menjerit2 kengerian....
Bilik pembedahan

Finally aku nak mengucapkan Tahniah untuk kedua anak buah aku Akma Hamizan ngan Azri Hakim sebab dah sunat, kalau ikut kata orang dulu dulu kalau dah sunat tu maknanya dan besar and most importantly kalau time aku dulu dulu kalau dah sunat tu kalau gi semayang kat surau dan layak nak pakai kain pelekat. hahahah....

Friday, November 16, 2012

salam maal hijrah


Assalamualaikum!!!

Malam ni dah malam ketiga dalam kalendar baru hijrah 1434 dan harapnya aku masih tak terlambat untukl mengucapkan selamat tahun baru kepada semua umat islam yang disayangi semoga tahun baru ni membawa semakin banyak kebaikan berbanding keburukan. Semoga umat islam dimuka bumi dapat hidup dengan aman harmoni dan tabah menghadapi semua halangan dan rintangan. Minta juga pada sesiapa yang berkunjung ke blog ni untuk doakan kesejahteraan dan keamanan dan yang terbaik untuk saudara saudari kini yang berada di Palestin.


Sunday, November 4, 2012

Happy Graduation Day to Ismail Salleh

Asslamualaikum!!!

October dah berlalu dan now is Raining November, setiap hari hujan tak pagi petang tak petang tengahari tak tengahari malam. Maka cuaca adalah lembab dan kadar kelembapannya itu telah menjadi faktor mengapa penulis blog ini menjadi lembab dan lemau untuk memblog kini. Tambah lagi sekarang ni dah hujung hujung tahun, memasing sibuk nak capai azam yang lepas dan menghabiskan sisa sisa cuti yang banyak lagi. Hoho apalah yang aku sedang mengarutkan ini.

Balik kepada tujuan asal post kali ini adalah untuk mengucapkan Tahniah kepada adik aku yang telah bertungkus lumus dan bersusah payah study yang akhirya telah berjaya menggraduasikan diri dengan Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Awam dengan kepujian dari Univrsiti Tun Hussein On Malaysia aka UTHM semalam. Walaupun jubah konvo hanya diletakkan didalam plastik pasar malam berwarna merah silalah berasa berbangga kerana akhirnya majelis telah berlangsung dengan jayanya. Abang Jale juga mengucapkan supaya Mae sukses selalu dalam apa yang dilakukan dan semoga mendapat ketabahan yang tinggi dalam hidup ini bak kata unknown "Hidup ini Susah..." hehehe

Saturday, October 27, 2012

AidilAdha yang Awesome...

Assalamualaikum!!!...

Raya Haji kali ni adalah merupakan yang pertama kalinya aku sambut kat tempat kerja. Memula perancangan memang nak menabahkan hati sambut Raya Qurban kat KL ni aje. Rupanya tak tahan godaan bila mak bagitau kat kampung ada nak buat kenduri Aqiqah untuk anak buah aku so terus ekjas cuti tarikh hari khamis. Dapat jugak la aku attend kenduri dan menyibukkan diri sepanjang hari persiapan tu. Bergerak balik dari sungai besi jam 630 pagi ikut hiway dan dengan tenang dan tanpa jamnya aku sampai kat kampung jam 910 pagi. Masa sampai rupanya orang kg sangat efisyen yang mana masa tu kerja mengaqiqahkan lembu tu tinggal part cincang mencincang and timbang menimbang aje. so selamat la tubuh badan aku dari percikan darah hahaha...

Menu untuk kenduri malam tu plak semuanya adalah berasaskan daging yang segar dan santan yang pekat. Ada nasik putih, rendang daging, gulai daging, kurma daging, additional ayam masak merah ngan jelatah timun nenas. memang rasa sangat bz masa tu and rasanya bila masa untuk raya the most happening time adalah masa hari persediaan.

Bila dah kat kampung pelan asal konon nak balik lepas kenduri pastu tapi tak jadi tangguh plak kekonon nak balik awal2 sebelum subuh nak semayang raya kat KL katanya, bila mak aku kejut pagi2 tu kata nak semayang raya kat tengah jalan pulak dah hahaha dan last last sekali aku semayang raya kat Kampung aku jugak...hahahaha....lepas semayang raya baru balik KL dan sekali lagi aku balik dengan tenang dan tanpa kesesakan and awal gakla sampainya sempat la panaskan rendang and kari daging yang ditapaukan.

Kerja aku semasa bekerja dihari raya adalah melukis benda ni, siap
buat referrence lagi k.. haha...( '_' )
Hahaha so maknanya aku tahun ni bukan totally raya diperantauan la maknanya sesuku kat kampung sesuku atas highway dan setengah lagi baru kat tempat kerja hohoho. so raya aku tahun ni adalah awesome sebab raya banyak lokasi.  Dan bertambah tambah awesome plak bila masa orang tak bukak kedai ni la aku terasa nak makan satay daging lak.Dan dikesempatan ni aku nak mengucapkan  Selamat menyambut Aidil Adha dengan tenang dan kalau makan daging tu ingat ingat la aku yang diperantauan ni, kalau sudi bawak bawakkanlah.


Saturday, October 6, 2012

Coco Gangnam

video

Assalamualaikum dan selamat malam semua...

Dah lama sangat dan macam bizi sangat sekarang ni, so sangat jarang mengupdate blog ni. Jadi untuk memeriahkan sikit sikit atau memberi nafas sikit sikit kat blog ni, ni aku post tarian gangnam style yang sangat femes dua tiga menjak ni. please acknowledge yang aku bukan big fan gangnam ni tapi tengahari tadi kat the Summit USJ ada benda kiut warna biru ni buat the dance n nampak kiut. Since tangan benda biru a.k.a coco tu adalah ketot maka dia gunakan kaki untuk tunjuk gaya gangnam tu.

Tuesday, September 4, 2012

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2012

Keluarga Besar Kami Bergambar Di Hari Raya Aidillfitri 2012

Assalamualaikum....

Selamat Hari Raya Aidilfitri walaupun dah masuk hari raya yang ke 17 dah lebih separuh dah pun...ish ish lambat sungguh baru nak wish. Tahun ni sangat bizi berhari raya selama seminggu kat kampung, pastu bila balik KL plak terus asyik kerja macam orang gila tu yang takde masa nak wish lagi awal tu.

Kalau orang balik seminggu beraya aku lak leh kata balik seminggu berpuasa dan beraya la aku dapat both sebab aku balik seminggu sebelum raya. Since my mum's nowadays not baking any kuih dah kecuali tempeyek n kerepek pisang makanya on the way balik ikut jalan kuala selangor-sabak bernam-teluk intan aka jalan pantai aku singgah kat simpang 5 beli kuih raya.  dan perjalanan balik adalah sangat menenangkan sebab i'm driving dengan peacefully nya with breathtaking scenery along the way [hahaha script macam raya sgt].

Ingatkan bila dah balik awal tu ingat kena la pergi mencari buloh nak bakar lemang rupanya apak i sangat efisyen sebab balik balik dah ada dah bulohnya, selamat aku but to recall balik rasanya dah 2-3 tahun jugak tak rasa mencabarnya pergi ambik buloh lemang. Sekarang ni nak buloh lemang pun kena rebut merebut, kalau lambat jawabnya takde la sebab kat kampung aku orang jual buloh untuk lemang je dah seringgit sebatang maunya tak abis buloh kat sg manik tu.

From the day me arrived home till the last second day nothing special occasion happen la since i je kot yang ada kat kg tu but everyday i'll make a request menu for berbuka puasa. and since my mak tak nak buat kuih lagi, nak tunggu anak pompuannya balik dulu so those few days adalah melepakkan. Tapi takde la sampai aku sangat melaghakan diri takde buat apa2 kan, at least sempat la aku tacap tacap ayam kat laman rumah yang lantai lamannya dah berselimut daun kering, tebas paku pakis yang dah menjalar, mula menyiram pokok dengan harapan hari raya nanti daunnya sempat segar bugar and alhamdulillah my effort tui nampakla hasil sikit2. But raya kali ni takde nak memegang kamera je makanya takde la gambar sangat yang boleh diaplod plus mmg semua gambar raya dalam kamera abang ngan adik aku. Gambar yang kat atas tu pun ambik dari blog adik aku.

I'll be back...nak gi masak kari ayam jap hahaha

Tuesday, June 26, 2012

Kisah Shah punya wedding


assalamualaikum....

phewwwww....its been so long since my last updates. It was in May and now is already end of June.hoho Bukannya takde cerita tapi malas nak menaip, sejak awal bulan aritu kerja sedikit huru hara dan bermacam macam benda nak kena buat serta berbagai bagai tempat nak kena pergi. Kena pergi tolong orang kira stock. Sekarang baru ada secebis rehat.

Dikesempatan yang secebis ni aku nak mengucapkan Selamat Pengantin Baru kepada bekas housemate aku bekas sestudy USM dan juga bekas sestudy KMK dulu, Tahniah aku uapkan kepada Mohd Shahrizan Ishak yang kawennya 2june dulu kot hoho ngan pilihan hatinya Suryati Zainon (hahaha ntah betol ntah idak). Pemalu tak pemalu punya budak ni sampai sanggup tukar nama FB ke Kepak Kelopak Hijau ke apa ntah sebab taknak bagi orang wish dia. Macam ni punya manusia pun ada gak ye.

Alang alang dah post ni nak le jugak teman bercerite pasal pengalaman pergi ke rumah dia ni, sepanjang ingatan teman yang singkat ni aku ingat rumahnya sebelah kanan jalan sebelum naik ukit yang katanya leh sampai ke siam. Berpandukan memori ayam ini aku ngan bebudak rumah gigih la menuju kerumah pengantin sebab pengantin lupa nak bagi full adress so main agak2 je la jalannya. Dari Kuala Lumpur dalam kul 11 Pagi sampai kat rumah pengantin nampak penganin tengah ngangkat penyapu nak bersihkan laman dah. huhuhu memang jauh sungguh rasa pejalanannya. Nasib baik masa sampai makanan ada lagi dan makanannya adalah sedap. Nyaris nyaris adik pengantin tak cabut lagi papan tanda terakhir yang ada tulis nama pengantin tu, kot tak memang kecewa lah kami. hehehe.


Wednesday, May 30, 2012

restoran nelayan


assalamualaikum!
sambil aku menaip post yang kali ni sambil aku mengunyah cheese kapit roti yang aku buat untuk breakfast pagi tadi dan nasib baik leh telan lagi. Aha itu adalah untuk menunjukkan berapa sibuknya aku sekarang ni. breakfast makan kul 730 malam so apatah lagi untuk lunch n dinner. huh sangat sangat bizi rupanya.cerita kali ni adalah pasal lawatan aku gi makan buffet kat restoran nelayan kat tasik titiwangsa tu, and ermmm to me it has nothing special la unless the ambience yang macam cantik tapi membosankan. haha pasni aku kena buffet kan dek tokey kedai tu. Anyway thanks kepada yang telah membelanja pada hari tersebut. Sampai sana dah maghrib dan selaku insan yg ada sedikit iman pergila menunaikan solat maghrib dulu sebelum melahap bersungguh sungguh. I've been kat MAEPS punya buffet dan rasanya yang MAEPS tu is better than yang ini kot. Pilihan yang ada tak banyak sangat kot seafood dia cuma udang, sotong rendam tu ngan ketam yang kurang isi. hohoho...but alhamdulillah the nasik minyak adalah best sekali ngan lauk pauk dan desert yang ada.
k lah tetiba rasa malas nak tulis pepanjang, makanya sekian terima kasih.... (-_-)"

Sunday, May 27, 2012

Burger Bakar xyah tunggu lama


Burger Bakar Sungai Besi
Assalamualaikum!!!

Hahaha jangan terkejut my 2nd post is following very close to the previous one. Sementara sempat dan sementara tengah rajin sekejap ni biarlah aku mengupdate blog aku. Nanti kalau dah angin malas merasuk diri entah bila la pulak baru ada apdetnya kan. i know semua readers kat luar tu tertunggu tunggu selalu post aku. Its been long since i story pasal makanan kan, so kali ni aku nak bercerita pasal fenomena terbaru yang melanda demografi pemakanan sekarang ni. Fenomena Burger Bakar, walau pun aku ni seorang yang kuat suka makan tapi aku masih tak tabah untuk beratur dan menunggu sampai sejam setengah semata mata nak mengecapi kesedapan burger bakar yang katanya sedap kat Wangsa Maju, dalam hati mau mencuba tapi tak terkesampaian nak mencuba lagi sampailah semalam.

Itu pun semalam bukannya aku makan burger bakar yang femes tu, aku makan yang ada kat kawasan rumah aku je baru bukak 2 hari macam tu la kot dan cuma semalam je aku makan sebab lepas merayau rayau kat pasar malam kat pekan tu aku tak tau nak makan apa. Dah berulang kali pikir aku decide try la burger bakar tu, sebab takut kang malam malam nanti perut berkeroncong lagilah susah nak mencari makanan. Aku  parking motor baik punya depan kedai dia dan baca menu dia, simple je menu dia burger ayam burger daging tambah ayam tambah daging tambah mayonaisse macam tu je la kot. So aku order la burger daging bakar. Sambil menunggu masak tu aku bacalah dakwaannya mengatakan dia punya patty dibuat menggunakan seratus peratus daging dan menggunakan resepi warisan turun temurun untuk mengekalkan kelazatan katanya.( atok nenek dulu pandai makan beger dah ye haha). Patty dia memang buat secara segar sebab nampak akak tu dok uli daging kat belakang dapor tu. Bakar pun bukan bakar cara tradisional kot bakar dia pakai grill yang macam dalam cerita licence to grill yang kat channel AFC tu huhu. Ermm overall ok la kot burgernya nak comapre dengan yang dah femes femes tu tak tau macamana rasa yang sepatutnya sebab tak pernah makan lagi. Apa pun yang penting aku dah makan burger bakar dan tak perlu nak que sampai 2 jam.
Yang penting akak tu konpiden dah susun bangku beratur depan kedai dia hahaha...

Trip ke Pulau Tioman

Asalamualaikum!

Dah lama dah tak update, so sekarang kena godek godek cerita lama yang masih tak post lagik. contohnya cerita untuk kali ni adalah cerita pasal trip ke Pulau Tioman aritu. hahaha sedehhhh. Walaupun trip tu dah lama dah jadinya tapi masih boleh recall sikit sikit dan yang sikit sikit tu la yang akan updatekan dalam posting kali ni. weeee.....

sebab ingatan dah semakin pudar so meh aku mula cerita ikut gambar yang aku dah tepekkan dekat blog ni.

1. Gambar ni merupakan yang pertama sekali aku ambik masa sampai kat Paya Beach punya jeti. Konsepnya dekat Tioman ni bot tu akan hantar ko ke jeti penginapan korang. contohnya macam aku punya kat Paya beach so bila sampai Paya Beach tu kena aware n kena turun la. kalau tak turun maybe korang akan kena buat jungle tracking and climbing la plak nak sapai ke tempat korang tu. Kat jeti Paya Beach ni selain Paya Beach Resort tu ada gakla resort lain yang diusahakan oleh penduduk kampung situ. Air memang jernih dan biru kat situ, tapi sebab masa aku sampai tu ujan rintik rintik kasar so memang takde la nak feeling feeling jalan kaki ayam tepi pantai tu. Terus tuju tempat penginapan je. Penat kot sebab driving dari KL tengah malam tidor kejap kat Ayer Keroh then continue lagi sampai jeti Mersing dah dekat siang. Samapi Mersing pun tak sempat nak breakfast sebab terus dapat bot.

2. Yang kat atas ni plak adalah gambar lepas dah berehat rehat dalam bilik menenangkan diri after perjalanan yang sangat jauh and selepas penat memandu. Jauh bebenor rupanya nak sampai ke Mersing tu. Ingat dekat je. Masing masing tengah menahan kelaparan sebenarnya tu sebab tak breakfast yang dibawak smapai ke petang, muka ceria tu adalah drama semata mata. Or adakah gambar ni selepas kitorang makan kat kedai berdepan jeti tu. Makanan kat situ adalah terasa seperti masakan rumah dan harganya adalah berpatutan, macam harga makanan kat KL je. Sebab sesungguhnya memang kami kami ini kelaparan, so pelahap apa pun rasa sedap. Ini pose depan pintu gerbang tu our resort and rumah yang kami tinggal bukan yang dibelakang kami tu ye. tak mampu kot nak duk situ. Sebab masa kami pergi ni adalah musim monsun makanya asyik ujan dan aktiviti utama kami kat sana adalah main kad UNO.
 3. Gambar atas ngan bawah plak adalah pemandangan yang ada kat pantai paya beach tu, kawasannya banyak batu batan macam kat dalam gambar. Pasir dia kasar kasar sebab bukan pasir sejati tetapi adalah hancuran batu karang. Bila dah petang petang tu dah macam lama n bosan ngadap UNO aku ngan budak bilik pergilah pulak berlatih untuk snorkeling kat kawasan ni sebab memasing saiz dugong maka kami pilih untuk berlatih snorkeling kat ujung tanjung tempat tempat yang macam ada takde je orangnya. Suprisingly tempat tu adalah cantik and tak dalam sangat dan selamat untuk amatur macam kami ni. Alatan untuk snorkeling tu kami collect masa registration bilik and kena bayar sewa 15MYR rasanya untuk 3 hari kami disana. Masa snorkeling tu nampak gak la ikan kecik kecik, ikan bilis kot ngan ikan belang besar besar daun melur duk nyorok nyorok bawah batu kat situ. Ingat kat Tioman batu karang yang berwarna warni yang  macam selalu dalam gambar tu akan bertempiaran rupanya nan ado. yang ado hanyalah pecahan pecahan dia je kat situ, making my feet sakit bila berkaki ayam dalam air tu. Dalam gambar bawah yang nampak bangunan merah tu la Berjaya resort rasanya. hahaha meaning kalau korang terlajak feri kesana kena berenang la balik ke Paya Beach or hiking and trekking la jawabnya.

 4. Dah letih dan mabuk teroleng oleng dalam ombak walau kat tepi pantai je, Shah ngan Wan main tulis tulis atas pasir plak, so child child kan hahaha.macam gambar kat atas. Bila dah pijak pasir yang kat atas darat barula terasa silky smoothnya pasir tu. Aktiviti seterusnya adalah berposing posing atas batu yang mana tak dapat nak upload sebab gambar gambar tu sesuai untuk simpanan peribadi je. Dah nak dekat dekat maghrib barula terkedek kedek macam itik pulang ke reban. takde pun terpikir nak bergambar sunset ke sundrop ke masa tu sebab letih sesangat kot and we are rushing untuk pergi berbuffet yang disediakan sekali dalam pakej yang kami ambik. Memasing dah lapar walhal dah makan petang tadi. Buffet kat sini adalah terbaik banyak jugak jenis masakan yang ada, takat ikan dori ngan daging tu memang banyak dan masakannya adalah boleh tahan kadar ke-edible-lannya. Tak sempat nak bergambar dah hilang masuk perut kami. 
 5. Gambar yang sampan dalam kegelapan malam tu macam lukisankan? memang cerdik la orang yang ambik gambar ni. Yang ni plak lepas dah dinner lepas dah semayang isyak nak tengok tv tak ader and apa kekdahnya jalan ke pantai duk tengok tv kan, memandangkan ujan pun dah sayup sayup je turunnya maka kami kami semua pergi berjalan makan angin kat tepi pantai tu. Sambil sambil jalan tengok pemandangan malam sambil tengok orang memancing atas jeti yang katanya nak pancing ikan bawal, sambil sambil survey ole ole untuk bawak balik kat kedai cenderahati dan sambil sambil makan burger yang misteri sedapnya menyebabkan bebudak ni makan buat kedua kalinya. burger tu simple je macam kat dalam gambar kat bawah tu, ada daging ada salad ada cheese ada sos ada mayonaisse tapi rasanya special, rasa macam burger burger yang dekat kampung. Sesiapa yang kesana adalah sangat disyorkan untuk mencuba burger ni. Kalau korang duduk jetty lain silalah gigihkan diri berenang kesini. sambil makan burger tu jugak ternampak kegigihan dan usaha seorang cikgu mendidik anak bangsa, ada sorang cikgu ni naik speedboat kot datang mengajar tuisyen kat bebudak sini.
 6.Gambar yang dekat bawah tu adalah gambar masa aku tengah terbaring kat tepi laut on the 2nd day kami kat Tioman tu. Hari kedua kami pergi snorkeling yang real punya takde training training dah tapi sayangnya aku tak mampu nak bermeriah meriahan snorkeling sebab mengalami mabuk laut yang melampau lampau. merasa la aku muntah sampai perut betul betul empty. Memula masa kat first station tu gigih jugak la aku masuk dalam air tu tengok ikan berenang renang then masuk j dalam bot bluek bluek isi kandungan perut aku melimpah ruah keluar. Sudahnya bebudak lain bergembira aku tergolek je kat tepi laut tu. Gambar ni masa kat Taman Laut Tioman masa tu duk dengar bunyi air laut pun aku rasa terhoyong hayang. Sudahnya sampai balik ke jeti Paya Beach aku duduk terbaring je dalam bot tu. ngadap bontot driver bot sebab kalau aku paling belakang aku nampak air laut dan perut aku bergelora lagi nanti. haha

7. Gambar yang kat atas menunjukkan gambar ikan yang ada dekat Taman laut Tioman tu, ikan dia gedabak gedabak besar but aku tak tau la pulak ikan apa tu. nampak bentuk macam ikan sungai je. Memang banyak ikannya especially kalau campak roti kat situ, selain dari kat Taman Laut ni kat jeti kat Paya Beach tu pun kalau sua makanan kat ikan ikan tu warna warni muncul, ikan kerapu pun boleh ada gak. Cuma satu jangan mimpi nak tengok ada batu karang yang berwarna warni la sebab kat sini pun takde nampaknya, penyu aku tak pasti ada ke tidak kat Tioman ni. Gambar yang kat bawah plak gambar masa balik dari jeti seusai lawatan ke Taman Laut tu, masa ni matahai ada nampak seri sikit la so air laut nampak sangat cantik kalernya kaler turqoise kot tu. berombak ombak beralun alun je ombaknya.. Nak snorkeling snorkeling ikan pun boleh buat kat depan pantai tu tapi tak berapa syiok nak bermandi manda kat situ sebab kawasannya banyak batu batan yang legap kat dasar pantai tu.
8. Gambar yang last sekali adalah gambar yang aku ambik masa petang etrakhir kat Pualu Tioman tu masa tu jalan jalan petang merasa tengok sunset kat Pulau tu, memang macam menenangkan relax je masa tu. Projek petang tu pulak adalah membuat replika penyu gergasi guna pasir kat beting pasir kat situ. petang petang air dah surut sikit so ada beting pasir yang naik maka kami pun membuat penyu terbesar dalam sejarah hidup aku, so boleh bayangkan tak besarnya. abis je buat ada 2orang budak yang duk usha nak men tacap kan penyu tu, lantakle kome sebab masa tu kami sedang membuat percubaan untuk membuat gambar melompat lompat kat situ.
9. Gambar semua dah habis story dah rasanya aku punya story kat sana pun dah habis la kot. Malam tu kami dinner buffet again, playing UNO again dan esoknya go to local store and buy some souveniers to bawak balik to semenanjung.

pergghhhh....ini post makan masa 3hari baru siap, hahah i really am a very very busy person.

Sunday, May 6, 2012

perut comel

semalam masa otw driving balik kampung dari kotaraya aku perasan aku memiliki sebuah perut yang bulat. masa tu terfikir wahhhh nak kena diet ni sebab perut aku semakin maju kehadapan. biasalahhh kalau tengah memandu macam macam la dok plan, nak kurangkan makanla mentelahan duit bajet bulan ni dah jadi tayar, nak buat sit up sebangun pagi juga nak minum air banyak banyak sebab nak melarutkan lelemak degil kat bahagian perut tu.

tapi pastu lama lama dah beberapa batang dia lepas dah berbagai warna lampu traffic light aku tempoh,aku pandang perut aku lagi skali. aku nampak dia bulat dan begoyang goyang tetiba rasa macam comel je perut aku ni hahahaha. terus timbul cadangan terlatest nak simpan je perut yang comel ni.

hahaha sah sah aku dah gilo gamaknya...tapi tetap nak kuruskan sikit perut tapi kalau perut comel nampak macam lambang kemewahan dan keharmonian hidup walaupun sebenarnya hidup ni takde la semewah mana pun. cukup makan cukup pakai je kata orang. hahaha cukupla entry mengarut aku untuk petang ini, sajaje nak merasa apdet blog guna adik aku punya samsung galaxy tab ni...hahahaha

Friday, May 4, 2012

post malas

perghhh lama sungguh dah takde update blognya maybe sebab aku skang ni semakin sibuk dan semakin malas nak berblogging ni. kalau dulu macam-macam nak share tapi currently walaupun banyak nak share asyik terbantut je niat nak menulis sebab malas.

rasa nak bermalas malasan macam beruang ni je sepanjang hari
Untuk pengetahuan pengetahuan anda semua, bermula semalam sampai khamis depan aku adalah dalam mood cuti yang panjang so bertambah tambah la malas rasanya. Korang semua pernah rasa tak betapa malasnya nak bergerak atau buat apa apa cuma rasa nak melepek je especially bila korang baru menghabiskan projek yang besar dan mengerah tenaga. Semalam aku telah menjadi malas begitu melarat samapi ke hari ini, sampaikan semalam masa gi beli tiket wayang kat ViVA Homes rasa begitu malas nak menapak, nampak tgh ada promotion katil kat tengah tengah bangunan tu rasa macam nak duduk santai santai je diam diam kat situ. Nasib baik la masih ada maruah diri n tak sanggup nak memalukan diri buat macam tu, so in the end betul betul masuk Viva tu beli tiket wayang avengers je la untuk malam tu. dan sebab rasa malas masih menebal ini makanya ini sajalah apdet untuk kali ini. kbai hahahaa...

Thursday, March 22, 2012

taucu gaya cik asmah

Assalamualaikum dan selamat malam. Arini saya akan mengajar anda anda sekalian cara memasak gulai taucu ikan jaket cara cik asmah mak saya yg tercinta. but believe me event menggunakan resepi ini gulai taucu anda takkan menjadi sesedap yang mak saya masak.


Bahan - bahan yang diperlukan

1. ikan jaket digoreng rangup

2. bawang putih hiris, halia dimayang and bawang besar dipotong enam. dipercaya lagi banyak lagi meriah and lagi sedap.

3. timun dipotong panjang cili hijau dibelah tengah dan cabe burung takyah potong

4. 2 sudu besar taucu ngan segelas air asam jawa. kadar kemasaman mengikut selera.


Cara penyediaan

1. memula panaskan minyak masak nak lebih jimat guna minyak gorengan ikan tadi.

2. bila minyak dah panas masukkan bawang putih halia bawang cili hijau ngan cabe burung.

3. lepas dah naik bau  enda benda tu masukkan taucu dan tumis sampai yakin masak kemudiannya masukkan timun dan masukkan ikan yg dah digoreng tadi.

4. kira sampai 20 kendian tuangkan air panas dalam kualiti...ini adalah supaya ilan tu nanti tak jadi lenyo or lembik.

t

5. pura pura golekkan ikan tu dalam 5-10minit then tadaaa...siap.


selamat mencuba ye kawan kawan


Published with Blogger-droid v2.0.4

tengs AUS

masuk yang ni rasanya dah kali ke dua la aus dok featuring kat dalam blog yang hawt ni...kalau yang dulu tahniah kali ni anjale nak ucapkan tengs (ejaan terkini untuk thank you) sebab aus make me proud and those tengs adalah sebab aus jugak telah membuat mak ngan apak sangat verbangga dengan kejayaan aus sebab telah mendapat result yang terbaik dalam spm. kalau anjale leh terasa bangga, confirm confirm mak ngan apak berkali kali ganda bangganya...so dikesempatan dan dipentas kekuasaan abang jale ni abang jale nak mengucapkan

TERIMA KASIH AUS

sebab telah mendapat keputusan straight A dalam peperiksaan SPM 2011.

assalamualaikum and good night

assalamualaikum dan selamat malam kepada pembaca pembaca yang mantain ketegaq nak bukak blog no. hahaha....malam ni nak berpesan pada diri sendiri dan juga yabf membaca. melalui pengalaman aku, selalunya orang akan takut ngan bayang bayang diorang sendiri. bila diorang dah buat salah ngan orang diorang akan ingat orang pun akan buat benda yang sama kat dia plak. orang kalau dah buat salah akan cuba menafikan kesalahan diri sendiri dengan melibatkan orang lain plak. termasuklah jugak mewujudkan golongan manusia yang lain akan rasa sangsi kat orang tu or bersikap prejudis, walhal orang tu takde buat salah apa pun dan maybe takde berniat pun nak berkepochi sangat hal orang orang lain.

so nasihat aku kalau taknak orang korek rahsia ko or taknak hidup dam.ketakutan orang nak korek rahsia ko janganlah pulak memandai mandai pergi korek rahsia orang...life is simple but it is not as simple as.u imagining it...hohoho setiap sesuatu yang berlaku aturannya dah memang ditetapkan...


so lapangkan dada tetapkan iman la pembaca ketegaq sekalian. ingat qada dan qadar ketentuan ILAHI...


Published with Blogger-droid v2.0.4

Monday, March 5, 2012

Kalau Cuti Hari ISnin nak buat apa?



holla bertemu kita lagi skali dihalaman ini, perggghhh tajuk post kali ni macam tajuk cerita Hindustan plak panjangnya...hoho arini masa korang korang semua sibuk bekerja aku plak berjalan jalan di mid valley, tenang sungguh rasanya sbb suasananya tak sekelam kelibut dihari minggu yang macam uols uols semua terpaksa berdepan haha.


hari ni tadi as early as mid valley is open seawal tu jugakla aku berjalan jalan berwindow shopping sbb nak shopping bersungguh sungguh tak berkemampuan sangat walaupun baru bergaji. Pergi sana sebab nak bayar bill telepon je sbb semenjak semalam dah kena block and sekali tukar plan ambik yg ada internet hopefully my incoming bill nanti takde la melampau lampau sangat sangat ambik plan VPI80 dapat 300sms 300minit call n 500mb data plan. ok la kot.

Dah puas melaha kat mid valley tu bercadang cadang la nak makan tengahrai but got 2options nak makan ikan bakar kat jalan bellamy or nak try nasik ayam sedap kat Cheras Leisure Mall. referring to gambar kat sebelah nyata nyatalah kami gi makan ikan bakar kak jat kedai no 3 kat jalan bellamy, rasanya sedap ikannya gebu dan manis cecahnya leh tahan tapi apa yang pedas aku makan pun aku tak pasti rasanya pedas pijor walaupun begitu harga makanannya adalah agak mencapap dan harga akhirnya memang mensepraiskan diri ini. Ambik semacam apa yang kami ambik dalam gambar tu; pinggan A nasi putih tambah, gulai lemak telur itik ngan sambal secoit (aku punya) n pinggan B nasi putih standard, kerabu daun, kuah apa ntah, ikan pari n kembong bakar = RM 22.00 tu tak masuk lagi air asam boi berharga RM2.50. Tapi ok la sebab sedap n future kalau nak makan sebab betul betul terperingin la pulak gamaknye.

Gendang gendut tali kecapi, kenyang perut senang hati...ingat pas makan nak terus balik rumah tidur tengahari but somehow tercetus idea nak tengok wayang terus terparking kereta kat VIVA Homes tu sempatla melayan cerita this is war. memula ingat cerita perang-perang rerupanya cerita cinta yang kelakar..okla kalau nak tengok cerita tu. Ingat dah rayap dah makan dah tgk wayang kami nak pulang tapi kawan minta tolong pikap dia plak so pergila ambik dia and balik rumah dah rasa sangat sukses sekali sebab aku berjaya keluar dari area Bukit Bintang tu jam 530 petang tanpa mengalami kesesakan yang teramat.

Tadi dah makan tengahari tapi dah tengok wayang masuk keluar KL rasa nak makan balik so plan masak sup ayam makan ngan roti kering macam selalu buat kat kedai mamak masa kat penang suatu masa dahulu...asyikkkk....sebab kat rumah ayam ada 2ketul je kenala singgah plak pasaraya hero beli ayam sekor n suruh abang tu kerat 32hahaha....halus halus je jadinya, ok la jimat.

Sampai rumah dah dekat kul 7 terus cuci cuci ayam n prepare nak masukkan dalam periuk dah sambil mandi sambil semayang maghrib sambil didihkan sup tu, but aku konpius la sebab dah 2 3 kali buat sup tapi my sup cannot be sejrenih sup yang mak aku buat rasa step dah sama dah hohoho...tapi kira sedap je la bantai ngan roti perancis ho liau jugak la rasanya. dah sudah makan dah tengok berita slot rosmah masuk bilik taip post ni...

Saturday, March 3, 2012

Namanya Pavlova


Trust me kalau aku cakap my house past 2 weeks is a bakery factory almost setiap ada je benda yang kena masuk dalam oven tu yang kena bakar kiranya masa tu lah oven aku tu menjadi electrical appliance paling efisien kat rumah tu haha beside mixer faiez. Pavlova is a pencuci mulut originated from Australia or New Zealand rasanya,. First time aku dengar benda ni adalah daripada Haqq seorang socialite yang memang kerjanya makan benda benda aneh macam ni hahaha...see tak sempat aku nak update pasal cheese cake dah terkeluar satu lagi kek..itu belum lagi pasal cubaan membuat muffins pisang yang bantat ngan kek epal burberry hahaha...

BTW cara cara nak membuat pavlova ni agak mudah jugak dan kalau nak tau silalah cari kat youtube sebab banyak n kalau nak yang nampak cantik rujuk pada joy of baking punya video. Aku punya ni leh kata tak berapa nak menjadi sebab supposedly bahagian dalam tu pun jadi macam golden brown n lebih rangup dan kenyal kata kawan aku yang pernah makan. tapi ikutkan lidah aku yang makan dan membuatnya rasa sedap aje hahaha. sesuai untuk dibuat minum petang. rasa masam buah tu macam padan je ngan manisnya pavlova tu ngan cream tu.

So siapa nak cuba pasni leh la cuba..senang je nak membuatnya n rasanya instead of pukul sendiri whip cream tu baik cari yang dalam botol je senang dan pantas dan tuntas....

Air Terjun Serendah Rawang

Assalamualaikum dan selamat malam kepada orang orangan yang sedang membaca blog ini. hahaha seems like jalil suka tidak menghabiskan postnya yang sebelum ini and now jumping to a new tajuk which is Air Terjun Serendah Hulu Selangor.

Projek ni dah lama dah rancangan end 2011 lagu rasanya taping since menunggu tarikh dan masa bergaji yang sesuai makati ianya ditangguhkan sampai la ke 28 February 2012 sebab masa tu semua orang baru mendapat gaji.  Memula Casey bagitau nak picnik kat air terjun ulu yam tapi tukar plan ke air terjun serendah plakoglobin.  Aku dengan penuh konfiden nya kata air terjun serendah ngan air terjun sg inki yang aku pernah pergi adalah sama. tetapi rupanya aku salah hahaa....seb baik lagi kot take dah sampai ke Tanjung Malim kitorang masa tu.

Air terjun ni bebetul air terjun la macam gambar kat atas tu kalau yang sg inki it is most of sungai la maknanya takde air yang terjun macam kat atas. Kitorang masa tu pergi beramai ramai dalam 15 orang rasanya dari segenap pelusuk ada yang dari rawang, shah alam, subang, puchong dll. Standardla kalau dah namanya janji melayu nak jumpa kul 830 kat Balai Polis Rawang tup tup tup rupanya team aku yang terlambat skali sampai dah almost kul 10 pagi baru sampai sana. then sebab keluar awal n tak sempat nak membreakfastkan diri pagi tu singgah lepak makan kat kedai mamak kat area tu dulu makan roti telur sekeping dua.Dah sudah tu gerak ke air terjun yang letaknya kira kira 20menit dari pekan Rawang tu, kami di eskot oleh kumpulan konvoi bermotor sebab bebudak tu je yang pernah sampai kat situ. Jauh jugak le tempatnya kena keluar masuk kampung orang asli melintas lak jugak satu kawasan yang berpagarkan pokok anggur. sampai kat tempat berkubang tu kira kira jam 11 gak kot masa tu. dah paneh rembang dah kata orang.Mana yang mandi, mandi manda mana yang manggang, memanggang begitulah harmoninya keadaan ketika itu. aku sendiri harusla join geng geng yang mandi manda, hahaha sangat bersyukur sebab bebudak laki yang join sangat bertabah hati memanggang untuk kami kami ini, macam macam yang kena panggang masa tu ada ikan ayam sotong ada yang bawak bee hoon ada yang bawak sandwich dan yang paling meledak ada yang bawak dunkin donut; buah orennya pun sedap manis n rangup je rasanya. hahaha anyway tengs aku ucapkan sebab masa tu keluar air makan keluar air makan masuk air perut sendat haha.Air air terjun ni tak berapa nak sejuk la n rasanya macam dasar air terjun tu dah kena tambak ngan pasir lombong la sebab pasir dia macam kasar je. Tapi best la sebab ada kawasan yang dalam dan menggalakkan penerjun penerjun tiruk untuk beraksi walaupun signage warning duk kat sebelah tu je kata jangan terjun or lompat. Paling ingke sekali adalah abang anip yang melompat berkali kali semata mata nak dapatkan gambar pose yang elok katanya. Dua kali ujan turun kami masih kebal tetap mandi manda sampai dekat kul 4 baru semua abis mandi n bergerak balik ke sarang masing masing. Anyway aku enjoy the trip n lenkali leh bawak group yg lain plak ke sini walau macam jauh. Tapi rasanya tempat ni kalau nak mandi masa ujung minggu memang tak merasala kalau tak keluar rumah sesudah subuh yang awal sebab port mandi yang bestnya memang kat bawah air terjun tu je. tempat yang lain air tu macam melata paras paras lutut je kot. budak budak leh la.

Saturday, February 25, 2012

dah lama dah....

Assalamualaikum dan selamat hari sabtu kepada yang telah berulang-ulang kali cek sama ada ada update or not kat blog nan gersang ini. rupanya memang dah lama dah takde update kat sini dan rasanya amat sesuai kalau nama blog ini ditukar menjadi blog gobi sempena menyambut kegersangannya. actually memang kebelakangan ini memang telah menjadi ralit ngan brand new hp yang membolehkan aku melayari fb ngan twitter (agak takbur disini), so macam takde la bukak desktop sgt n kalau nak nulis pepanjang guna hp tu macam kurang kepuasan hidup lak so kurangla aktiviti blogging huhu...

actually posting kali ni nak bercerita pasal kejayaan membuat cheese cake oreo yang no bake punya.


Begin your post And here is the rest of it.

Monday, January 9, 2012

mari menggoreng cempedak...


























Hoollaaaa its been long aku tak apdet belog ini hahaha...since arini aku off day makanya dengan tekun telah memasak cempedak goreng untuk menu petang ini; so untuk memeriahkan suasana blog ini aku post kan kaedah2 menggoreng cempedak untuk ditry para pembaca sekalian.

Bahan-bahan yang diperlukan
1. Cempedak yang ranum
2. Tepung gandum cap cempaka
3. sedikit tepung goreng pisang adabi
4. serbuk kunyit
5. garam secukup rasa

Kaedah-kaedahnya
1. Memula Gaulkan segala jenis tepung serbuk kunyit dan garam sehingga sebati, kaedah menggaul hendaklah hanya menggunakan jari dan adunan tersebut diadun sehingga sebati dan tidak berketul-ketul.
2. Kemudiannya rendamkan cempedak segar kedalam adunan yang telah disediakan tadi disamping minyak sawit dipanaskan sehingga mendidih.
3. Bila minyak dah tentu panasnya bolehlah masukkan butir2 cempedak dengan bergaya kedalam kuali tersebut dan make sure ianya digoreng sehingga berwarna hangus sikit supaya mendapatkan rasa yang lebih ranggup dan manis.

Diharap pembaca2 sekalian boleh mencubanya, memandangkan kalau beli cempedak goreng kat tepi jalan harganya mahal nak mampos sampai lima kupang sebutir.

Tuesday, January 3, 2012

resolusi2012

Assalamualaikum and selamat tahun baru, belum terlambat lagikan untuk aku mengucapkan selamat tahun baru? 
ermmmm lama sungguh dah rasanya takde apdet kat sini, kekonon dulu bajet nak buat post segalak mungkin rupanya nan ado. semua semua dah ada setting resolusi untuk tahun baru. AKU? takde apa pun lagi exact plan untuk tahun ni, mebe hanya nak fokus pada kerja yang ada and hoping for better job opening will be available for me..hehehe but for the time being just being bersyukur dengan apa yang ada. Kang kaya sangat kag susah gak takut lupa diri hahaha...

This new year rasa macam apa je ek? sebab setiap kali set azam baru, azam tu hanya mampu melekat kat otak aku selama sebulan je pastu aku sendiri tak ingat dah apa yang aku resolusikan masa tu. pasni kena buat paperwork yang detail pastu simpan dalam kebuk wasap supaya aku tak lupa akan resolusi aku tu. ni tak asyik2 lupa pastu mulalah set resolusi setiap bulan hahaha...mmg tak bertabah sungguh aku ini.

seriously sampai sekarang aku masih tak buat lagi paper work tu, nanti masa kerja nak mula melakarkan timeline dia la..