Monday, June 13, 2011

Projek Rhizo at PD



Assalamualaikum...Kali ni nak bercerita pengalaman membakau bersama volunteer untuk projek rhizo anjuran sime darby kat PD. Kawan aku yang kerja kat sana telah membantu untuk meregisterkan aku ngan beberapa orang lain untuk join projek membakau kat PD ni.

Ahad 12 Jun 2010 - kul 5.30 pagi dah bangun untuk brersiap gi membakau, kejut kawan depan rumah dalam kul 6.00 lepas semayang subuh gerak gi ambik kawan kat Puduraya dia turun dari Penang. Sebab bangun pagi sangat otak biol sikit2 so ppergi suruh kawan aku buat kerja sia2 drive masuk MEX padahalnya aku sendiri pun tak paham motip aku suruh dia ikut MEX tu, memang sepanjang kat MEX rasa sesia tapi aku senyap je haha...Sampai Wisma sime darby lajak 10minit dari masa yang ditetapkan iaitu 6.30. Tapi rupanya kelewatan kami tidak memberi kesan kerana dekat pukul 8.00 baru bergerak ke Port Dickson naik bas sewa khas. Sampai kat PD dah dekat pukul 10.00 ambilkira tempoh sesat, huhuhu sedikit nasihat untuk penganjur sila servei dulu tempat yang nak dituju ye. First station SD promosi diorang punya stesen janakuasa as we all semua sedang kelaparan dan kesejukan dan perasaan ingin kencing yang meluap2 dengar sipi sipi je penjelasan yang diberikan oleh pegawai kat situ. Salah satu perkara yang didengar adalah pembinaan ruang kedap bunyi untuk elak orang sekeliling bising. Janji manisnya konon breakfast at the lakeside but at that time sebab dah terlewat so aku hanya mampu memandang bihun goreng and kuih2 yang dihidang dari dalam bas memandangkan bas tu pun lalu je kat kawasan tu sebab dah terlari dari schedule. Seriusly masa tu memang aku rasa geram-geram ayam ngan penganjur hahaha.

sebbaik la penganjur bawak makanan2 tu ke tepi pantai kat tempat nak membakau plak, dapat jugakla makan bihun goreng yang hanya dijamu mata tadi. Sampai kat Pantai Cahaya Negeri ada la penerangan pasal cara2 nak membakau tu but as my stomach already hungry so again i dont care what they are talking abbot haha..

nanti sambung balikkkkk.............hahaha jalil mcm bizi....aku dah sambung balik dah kalau nak baca klik butang read more kat bawah..



hahah macam drama nora elena plak blog ni main sambung2 sesedap rasa, well semalam aku keluar membeli bahan-bahan untuk membuat chocolate chip cookies kononnya, tengokla malam ni menjadi ke tak. Back to the cerita asal pasal projek rhizo SD tu. After short briefing by pegawai renjer tu kami2 yang telah memvolunteerkan diri ni dibebaskan bertempiaran ke tapak penanaman bakau tu, since perut telah berdendang aku n kawan aku pergilah menjamah makanan yang disediakan. Sedap bihun dia, teh tarik dia pun sedap. After a few minutes makan datangla si Facilitator Sheila kata lepas makan terus gi tanam pokok ye, then we all pun bergegas la menyeberang jeti nak ke pulau burung kalau tak silap nak membakau. Orang lain lepas dah ramai kat situ masa kami baru nak ke sana dah ada team yang balik dah. team kami ni leh dikatakan antara yang terakhir gakla.

Mendarat kat belah sana jambatan tu, the earlier group dah siap tanam kat kawasan A. hoho memang sangat efisien. then dibawaknya kami ke kawasan B plak kot, sampai sana pergila ambik dulu anak bakau yang dibekalkan aku pikul adalah dalam 10 batang pokok dan bawak ke kawasan penanaman yang ditentukan. Then dah pikul 10 tu ingat dapat tanam 10 lah kan, rerupanya aku sempat tanam 3 pokok je macam chipsmore je anak pokok tu. Ralit2 dok korek dan kambus pandang kat tempat aku letak anak pokok tu semua dah hilang hahaha...takpelaaa at least merasa gak tanam dengan jayanya. Aku yakin pokok aku tu tak terapung dek air pasang nanti sebab aku korek baik punya dalam, sampai anak bakau tu jerit2 help lagi sebab takut lemas.

Memang tak sangka walau we all sampai lambat, tetapi sebab kesungguhan pemvolunteer sekalian berjaya jugak kumpulan tu membakau ahead the schedule. Katanya ada 2,000 pokok bakau yang dah ditanam. Hopefully semua pokok tu akan hidup besar macam juara suatu hari nanti dan tak terapung2 suatu hari nanti. Sadly but truth kekononnya dalam nak membakau menyelamatkan bumi masih ada tangan2 yang gatai pergi buang sampah balik kat kawasan tu, the black plastic bag, botol air mineral etc. Terpaksalah my friends Fakry and Zali menubuhkan unit kebersihan dan kecerian pulau burung berfungsi sebagai plastik sampah bergerak yang mengutip sampah yang baru ditinggalkan dan juga yang telah lama terampai dalam laut tu, dapatla jugak seplastik besar sampah sarapnya.

Biasale lepas dah habis tanam semua sesi bergambar la kan, padahalnya sebelum membakau dah separuh memori kad penuh gambar. Makan sudah, membakau sudah, menyampah sudah, bergambar pun sudah. Awal pijak pulau burung renjer tu dah kata air tengah naik, so selesai semua aktiviti tu kami pun meninggalkan pulau burung dengan hati yang puas dan penuh harapan pokok bakau yang disemai akan membesar dengan jayanya all the 2,000 saplings. Well dah namanya letih bercucuk tanam menjadi kewajipan la lunch plak disediakan walau tanamnya hanya 3 pokok tetapi peluh yang memercik mercik sebab kena pancaran matahari terasa dihargai. Again tahniah to the cook sebab menyediakan air sirap dan laici yang sejuk dan menyamankan setelah berpanas kat tengah pulau, makanan yang disediakan juga sedap dan berbagai variety. Ayam masak gulai lemak cili api ke ikan masak merah ke ikan masak kicap ke sambal udang petai ke sup sayur ke sayur campur ke sambal ke ulam-ulaman semuanya terasa sedap.

Kalau ikut jadual bas akan gerak kul 3.00 petang tapi sebab keefisienan penanam penanam bakau yang tinggi maka we are far ahead the time. The organiser offer kalau ada yang nak balik awal, and since there are nothing more we can do other than lepaking and gossiping so kitorang pun balik naik the earliest bus provided. Dalam pukul 1.40 gerak and sampai KL dalam kul 3.00 dan kami sampai rumah around 4.00. Sampai rumah terus mandi sebab rasa berlengas peluh bergabung ngan air laut macam adam bergabung dengan stacy sangat melengas rasanya. Abis mandi lepak2 depan TV sambil minum petang makan pisang goreng ngan bubur kacang merah bersama kopi dan teh panas.

p/s: thaks to SD and Sheila sebab memberi peluang kepada kami kami ini untuk membakau dan tanpa bosan menghubungi kami kami ini.

"Kalau ada sumur diladang, boleh hamba menumpang mandi,
kalau ada projek mendatang, jangan lupa ajak kami."

3 comments:

unknown said...

adakah belog anjale semakin berkuasa tinggi dengan teknologi terkini...

jalilsalleh said...

hehee...sekarang memang anjale menggunakan teknologi terkini je

Faiez Buer said...

hahaha... rugi x bawak camera pegi bulgogi... ready ye nak mengookie pulak mlm ni... hahaha