Tuesday, June 7, 2011

Mee Goreng kobeh ungu bersama daging

mee goreng yang aku masak petang tadi
Aku bukanlah seorang pemakan sayur yang tegar especially kalau sayur tu kaler ijau yang punya rasa pahit. Bukan takleh makan cume ngengada malas nak makan pastu rasa pahit lidah sepanjang proses pemakanan kan, so dari mengganggu perjalanan memakan aku baik aku tak makan benda yang boleh memperlahankannya haha.. Semalam aku masak mee goreng kobeh ungu dengan daging, so aku masukkan daging kalau rasanya tak sedap pun aku bantai gak sebab aku suke makan daging..sebab tak suke makan sayur tetapi mee goreng takkan cantik tanpa sayur so aku masukkan sayur yang kaler ungu ngan oren dalam tu, hahaha tetap rupenya tak mau gak jadi cantik macam dekat kedai punya mee goreng. Well at least walau tak cantik mengikut deria rasa anak bujang aku ni aku sememangnya layak untuk menjadi tukang masak yang professional hahaha...walau terpaksa beberapa kali pasang balik api dapur sebab asyik ada pindaan pada rasa bila aku padam api dapur tu.

memula masak rasa macam sikit je kalau tengok bahan mentahnya. Bila dah masuk dalam kuali sekali ngan sambalnya tetiba jadi banyakla plak, mee aku pun dan agak lembik sebab mengembang kena rendam dalam air yang banyak hahaha..sudahnye sampai ke arini ada but dah basi la kaalu nak makan. Okla tu untuk percubaan pertama aku masak mee tanpa pengawasan daripada paakr, sebelom ni kalau masak biasa mak kakak or adik aku sediakan kuah sambal dia ngan aku jadi pengacaunye aje. haha semalam buat sendiri dah extra jadinya, but sedap jugakla jadinya n seswai utk dimakan oleh pelbagai lapisan usia. Malam ni plak rumah aku ada pasar malam, cadangnya nak pergi tapi ak dapat nak keluar lagi sebab hujan turun tanpa hentinya sejak petang tadi, walau pasar malam itu hanya sekangkang kera je jaraknya dari rumah aku.


1 comment:

unknown said...

tahniah sebab berjaya masak mee...