Saturday, July 2, 2011

Kompang je lebih

Assalamualaikum semua, tajuk pun kompang je lebihkan hahaha sebenarnya aku pun takde la apa nak ceritakan kat sini. Sebab tu tajuk posting kali ini pun Kompang je lebih. Korang tau tak maksud kalau orang cakap kompang je lebih ni?
kompang yang aku maksudkan adalah kompang yang ni bukannya kompang yang dipalu masa kenduri kawen tu, maksud aku kat sini adalah orang yang cakapnya terlalu banyak. sometimes sampai satu tahap orang yang mendengarnya naik bosan dan mula start ignore ngan apa yang dia cakap. Petanda-petanda awal kalau korang nak tau korang mula berkompang adalah bila korang mula bercakap orang just akan angguk2 geleng, a'ahhh dan kekadang buat2 tak dengor ngan apa yang korang cakap. Pernah tak kena macam tu, hahaha aku kekadang kena jugak macam tu bila cakap orang buat2 tak dengor hahaha...

No hal lah kalau nak cakap banyak2 nak kompang heboh2 satu kampung pun takpe, asalkan benda yang ko kompang tu ko buat, takdelah duk cakap tu cakap ni, cakap macam terer je. tapi bila suruh buat benda tu mulalah terkulat-kulat terketik ketik macam ayam kena sembelih. Jangan cakap aje lebih pong pang pong pang, tapi sebenarnya benda tu tak pernah korang buat pun benda tu kosong je, macam orang kata macam tin kosong. Kekadang dari percakapan orang tu kita dapat tau personaliti orang tu macamana. Selalu jugak orang aggap orang yang cakap banyak tu seorang yang hebat dalam PR. Contohnya ko buat kenduri cukur jambul kat kampung, ada sorang makcik yang ambik makanan banyak-banyak, korang akan anggap makcik tu sebagai tetamu yang baik ataupun tetamu yang pentingkan diri dan kurang skill sosial.

daripada menjadi seorang yang kurang skill sosial lebih baik kita belajar how to improve kita punya keupayaan untuk menjadi seorang pendengar yang baik. Sebab orang lebih suka kepada pendengar yang baik. Dan lebih penting adalah untuk menjadi berfikir sebelum bercakap, apa yang korang cakapkan selalu boleh menunjukkan kebodohan diri sendiri especially bila tin tu kosong, bila kompang kuat2 at the end of the day korang jugak akan mendapat kemaluan. Dalam bahasa inggerisnya orang yang macam ni dipanggil baltherskite.

hahaha sekian saja aku mengomapng hari ini, ini bukan posting "kompang je lebih"...harap pembaca2 sekalian dapatlah cari kat mana isinya. haha..

No comments: