Thursday, April 16, 2009

JANJI JALIL S01E01 - ADAM HARRIS POTONG JAMBUL

Pagi ni rasa malas nak bekerja sat plus sebab baru lepas makan nasi dagang extra masam punya acar, so my perut secara coincidentalnya sedang mengalami angin pergolakan n hopefully takdela melarat sehingga berlaku puting beliung..ooo ok enoughla about me pagi ni. anggapla kat atas tu sebagai intro untu cerita berikutnya....

JanJi JAlIL s01 e01 - ADam HaRRiS PotoNG JamBUl


the story begins with the main character Adam, anak sedara aku yang terkedua [anak sedaara aku yang terakhir akan diupdate nanti-apakah akan ada janji jali s02? kita tunggu] akhir buat masa ini telah mengadakan majlis potong jambul kalau kat kampung aku biasanya panggil kenduri naik boyan/buaian dan kekadang juga dipanggil marhaban [adakah benar statement ini? siapa yang tahu tlg betulkan] marhaban is not meraban ye kawan2 meraban n marhaban are two very different event.

masa kenduri diadakan adalah selepas solat zohor [solat awal waktu ye], hari sabtu dalam 3 minggu lepas rasanya masa tu aku macam bz gak kena kerja kat ofis tetap mencabutkan diri pergi kenduri kat bukit jalil, bukit aku sendiri. sampai kat sana dalam kul 1.00 tghari terus macam-macamnya kelam kabut la membantu tapi bila kira-kirakan balik takde la sibuk sangat pun haha..well kena la buat kelam kabut baru nampak meriah.

sampai2 mak ngan apak dah siap masak apak masak kurma n mak goreng ayam ngan buat jeratah [jeratah adalah sejenis makanan ye adik2] tapi lupa lak nak ambik gambar zoom makanan tu. so then comes my kerja la pulak menyusun makanan tersebut yang almost 2suku dah kena santap ngan aku sendiri..ok kita tengok makanan yang kita hidang tu ye [sila rujuk gambar atas kanan] ada yang kuning tu gulai lemak peria + udang galah, atas merah tembikai, sebelah kuning warna coklat tu gulai kurma daging sedap woooo...dalam mangkuk ada kuning hujau sikit tu la jeratah n last sekali yang pinggan tersorok tu ayam goreng kampung ye bukan ayam kampung goreng [ ayam hanya digoreng guna kunyit n garam-sangat sedap, lagi suka compared to ayam goreng berempah]
sebelum makan buat la bacaan doa kecil2an mmg rasa lain sangat kalau seleberate kat kampung tu, kat sini siap dia punya pembaca doa ada ucapan pembukaan pastu baru doakan, rasa macam jauh meriahnya kalau buat kat TELUK INTAN haha kalau kat kampung ada acara mencantikkan buaian dan ada bacaan tahlil ke marhaban ye, rasa macam meriah aje...haha..
Apa yang penting? kerjasamaaa...
majlis berjalan dengan lancar dan aku kul 330 dah kena bergerak balik pejabat sebab nak kena check in kat Bagan Lalang plakk.. okla nanti kita sambung dalam siri berikutnya...
kalau ikut heroes setiap minggu ada new episode, tapi kalau ikut greys anatomy atau betty diorang kesiaran sesuka hati je [so korang nak ikut siaran mana?]

4 comments:

syntheare said...

Ermm....aku suka kedua2nya...biasanya kalau citer best dia ada sambung ke part 2. Contohnya ada elemen2 surprise cam cerita CSI final episode utk final season misti ada 2-3 episod. Kalo biasa2 jer 1 episod cukup la....malas nak tunggu kan.

Aleph Prime said...

amboi meriah!!!!

d i y a n a said...

bila nak potong jambul abdul jalil salleh pula? aku ternanti2 majlis itu.

-sekian-

rockinn said...

smart beb your bloq!! i selud you la..

wanny uitm perak