Sunday, February 27, 2011

asal nama sg rokam ipoh perak

holla me anmour everibodi, huisshhh lama sungguh aku tak berupdate blog ye tak..makin banyak suara suara memilukan telah bersuara kerinduan sangat nak baca blog aku yang tak seberapa ni. entahla tak tau nak kata apa sebab rasanya kering kontang je kotak pemikiran aku ni bila start menulis kat sini, bila tulis balik2 menggunakan penggunaan bahasa dari buku teks bahasa melayu, no free and easy writing kata omputihnya. kat facebook tu macam2 gambor dah di"watermark" kata jalilsalleh.blogspot.com bila bukak link nan ado storynya haha.rasanya yang terlatest aku letak gambor buah rokam kat facebook aku tu.

so ini adalah gambar buah rokam yang aku update kat FB tu rupanya macam buah anggur cuma bukan dalam bentuk jambakan tetapi hadir didalam bentuk sebijik2. ada komen kat FB yang kata buah ni macam redberry or blueberry, tapi ini sebenarnya adalah buah rokan tak tau la kaalu mmg buah berry huhuhu..daun pokok dia aku tengok macam daun pokok ara je n buah dia puny arasa kelat n masam n manis, rasanya da sikit2 macam buah plum cuma saiznya kecik besar2 buah anggur je. so kepada sesiapa yang beum try makan leh la cuba buat ganti buah plum tu, scuma kena pick yang betul2 masak baru dia manis mengancam.
p/s: sila ignorekan gambar buah tu yang dah kecut tu

4 comments:

kecopong said...

Kome panggil ini buah rokan ye, kawe panggil buoh kerkuk...buah dia keras kan walaupun dah masak..tau tak rahsia nk bagi dia manis giler n x rasa kelat? gentel buah tu dgn kedua-dua belah tapak tangan kasi lembut, jgn kasi pecah pas tu makan...kome mkn mcm ni ke kome mkn trus dari pokok?

jalilsalleh said...

kume makan takde gentel gentel...petik terus ngap aje, tak tau la plak petua bagi manis tu.

Anonymous said...

ada lagi ke buah tu?...
mana nak dapat ye???

Anonymous said...

Kami org Terengganu panggil Buah Kerkuk...semua org tahu kena gentel2 dulu sblm makan...baru manis dan lembut....hehe