Tuesday, August 5, 2008

Batam, Kepulauan Riau

Jumaat: 01 ogos 2008

The journey start at 7.30 and i arrived at Stulang Laut at 12.00 picking my boss at Senai International Airport 3.30 leaving JB at 5.30 by ferry to Batam, arived to Batam at 6.30 Indonesia time which is one hour later than Malaysia and before we check in to Batam View Beach Resort we having dinner at the Golden Prawn Restaurant.



those above picture is what we have for dinner, the first name gonggong, the ketam n the last prawn not the baby lobster as shown in picture haha...after dinner we are heading to the hotel located about 45minutes from the restaurant.

Sabtu 02ogos08

hari sabtu mengikut jadual aktiviti kami adalah city tour yang mana kami dibawa melawat ke BaReLang bridge yang kini menjadi icon utama Batam, according to the travel guide you've not visit Batam if you not see the BaReLang bridge [yang hampehnya dia bawak kami betul2 melawat jambatan tu je..dia kata ada 7 buah pulau yang dihubung menggunakan jambatan kat sini tapi dia bawak naik satu jambatan je, huhu...]
then after the Jambatan kami melawat ke Tokong Buddha terbesar dia Asia Tenggara dan Kuil Cina yang dibawa dari Singapore... takla menghiburkan pun melawat tokong tu n kuil tu haha...makan tengahari kat tempat yang sama dan menu yang sama dengan semalam pastu attend tarian kebudayaan indonesia show...Kuda Lumping berasal dari Sumatera rasanya.

petang tu balik dari city tour kami jalan2 kat tepi pantai kat kawasan hotel kami pula tengok sunset dia, memang cantik pemandangan sunsetnya..siap petang tu nampak pasangan datang ambik gambar perkahwinan kat situ la...
malamnya itu kami menghadiri meeting dan sejurus selepas tamatnya mesyuarat kami mengadakan sambutan hari lahir untuk boss kami di lobi hotel siap minta band/kugiran tolong nyanyikan lagu birthday lagi untuk boss...he look a little suprise with the sambutan yang kami buat dan malam tu boss kami siap dapat pujian suara sedap lagi by the band chief n siap last2 dah dekat pukul satu aku dah tergolek-golek ngantuk boss aku nyanyi lagu widuri huhu...
for the first time i play snooker...seronok rupanya haha

03ogos08

This is the view from my room at the hotel on the last day of my day at batam view beach resort. hari ni kami akan mengadakan visit ke skim Gated Community yang ada kat Batam ni, melalui pemerhatian aku sepanjang city tour semalam kat Batam ni memang terdapat banyak Gated Community and most of the resident of these scheme is chinese.[ they are everywhere huhu] and for the visit kami pergi ke costarina kat Batam, rumahnya dalam skim gated dan harganya adalah agak murah berbanding dengan sini sebab semua rumah yang cantik siap furnishing, air cond, tv macam2 cumanya lingkungan RM550k++

the last photo is me on the boat going back to Stulang Laut Jetty, Malaysia.

...bye...bye...

2 comments:

Rafidah Salleh said...

cantik gambo jalil kat Pulau Batam.. siap makan udang kara ngan ketam masak cili lagi.. nampak delicious.. kepingin k yo dibuatnya... slurrppppp

cuyek said...

tak ajak aku pon.